SNART KOMMER ...

MED STADIG BLICK. Under några år har vår lokale författare Per Jonsson forskat i fotografernas historia i Torsåsbygden med omnejd. En intressant bok då den också också skildrar kvinnligt entrepenörskap under 1800- och början av 1900-talet. Fylld med foton från den tiden.

UTDRAG UR INLEDNINGEN: Företeelsen att få sitt porträtt taget var under andra halvan av 1800-talet och början av 1900-talet högsta mode. Fotografer och ateljéer fanns vid sekelskiftet i stort sett överallt. Plötsligt kunde i stort sett alla, oberoende samhällsklass, fotografera sig. Det uppstod en fotomania i samhället. Man besökte gärna fotografen så snart det fanns ett tillfälle som man tyckte var värt att uppmärksamma. Det blev ett stort intresse och en status att samla porträttbilder, inte enbart på familj och vänner, det blev också en marknad för  kändisbilder av författare, skådespelare och medlemmar ur kungafamiljen. Man delade och spred sina bilder precis som vi gör nu men på ett annat sätt och med andra förutsättningar. Bilderna satte man in i vackra familjealbum som placerades på salsbordet såväl i stadslägenheterna som i hus och bondgårdar på landet. Bilderna och albumen var tittarobjekt som skulle visas upp.

Kommer juni 2022..
...............................................

Det doftar en ros vid en trasig grind
en enkel gammaldags ros.
Det surrar av bin i en blommande lind
vid ett hus som ej längre bebos.

Ett fallfärdigt hus på en ödegård
med hundlokor manshögt omkring.
Ingen som längre ger ans och vård
åt gamla förbrukade ting.

En ton av vemod och sorgsenhet
 i aplarnas stillsamma sus
om människoverks förgänglighet
och drömmar i spillror och grus.

Evig är frågan om mening och mål
om vad som är hållfast och tryggt.
Men blå som alltid är himlens kupol
och tidlös är skyarnas flykt.

NU KOMMER BÖCKERNA 2022

2022 blir säkert liksom tidigare år ett intressant år med nya böcker av tidigare författare och kanske en och annan ny skribent.
Om Filosofi är en liten bok lämplig för filosofiämnet på gymnasiet. Om Aniara är en essä om Harry Martinsons revy om människan i tid och rum som belyser verkets tillkomst, mottagande och betydelse. Och med anledning av att Sven Velo Peterssom skulle ha fyllt 100år i år har vi gett ut hans Efterlämnade dikter i en ny inbunden volym: Vackra dikter, Roliga dikter, Allvarsamma dikter!

Och så inte minst boken som kommer att frågas efter: Med stadig blick av Per Johnsson som kommer att presenteras den 6 juni i Widebergs trädgård.

......................................................................................................................................................

Böcker utgivna 2021

Förra höstens böcker spänner över ett stort fält. Där finns filosofiboken Filosoferna gav mig svaret och religionsboken Ortodoxa kyrkan och Sverige, två poesiböcker (Soldjupen och Växlingar och repriser), en biografi (Pedalryttaren) samt en barnbok (Täckmantel Sixten). Författarna kommer från olika orter i södra Sverige.

Du som köper tidigare böcker kan också köpa någon av våra bonusböcker för 20 kr. Gå till denna sida för att välja.